Mitä jooga on?

Jooga on lähtöisin Intiasta, jossa sitä pidetään yhtä vanhana kuin inhimillistä sivistystä. Jooga voi olla yhdelle filosofiaa, toiselle meditaatiota, kolmannelle asento- tai hengitysharjoituksia.

Jooga on tietoista hengittämistä, liikettä, pysähtymistä, antamista ja vastaanottamista.

Seuraavalla videolla Juha, toinen Joogakoulun perustajista, kertoo mitä jooga on – tai voi olla.

Joogan tavoitteet

Jo vanhastaan jooga on tunnettu erilaisista päämääristä, joista tärkeimpiä ovat terveys ja hyvinvointi (joogaterapia), voimaantuminen (joogasiddhi), henkinen kasvu (joogasadhana) ja mielen valaistuminen (samadhi).

Joogalajit

Aikojen kuluessa on kehittynyt erilaisia joogasuuntauksia, joita kutsutaan joogalajeiksi tai joogaperinteiksi. Kustakin joogalajista tai -perinteestä löytyvät yleensä edellämainitut erilaiset lähestymistavat, koska oppilaat ja ajankohtaiset tarpeet ovat erilaisia.

Meillä ohjattuja joogasuuntauksia ovat

Joogan harjoittelu

Joogaperinteissä on tavallista, että niissä opiskellaan joogamestareiden eli gurujen opettamaa filosofiaa ja harjoitellaan mestarien antamia tai opastamia jooga-asento-, joogahengitys- tai meditaatioharjoituksia. Joogamestarit ovat pyrkineet edistämään oppilaidensa itsekuria, tervettä elämänfilosofiaa ja opettamaan näiden avulla, miten voisi saavuttaa paremman keskittymiskyvyn ja mielen vakauden, jotka ovat henkisen kehittymisen perusta.

Joogassa edistymisen avain lähestymistavasta riippumatta on jatkuva säännöllinen harjoittelu tai filosofinen opiskelu yhdessä omakohtaisen pohdinnan kanssa. Ilman käytännön harjoittelua ja itsepohdiskelua ei joogassa voi kehittyä.

Vanhan joogakäsityksen mukaan jokainen harjoitus antaa pisaran elämän eliksiiriä, Yoga Makaranda, joka parantaa terveyttä ja pidentää ikää. Aseta omat tavoitteesi ja päämääräsi ja lähde löytöretkelle joogan rikkaaseen maailmaan.

Jos joogan jälkeen huomaat mielesi rentoutuneen ja sydämesi rauhoittuneen, saatat aistia ajatuksia onnesta ja sisäisestä valosta; anna niiden säteillä joogan lahjana ympärillesi.

Lue täältä, miten kannattaa aloittaa jooga »