Joogakoulun ohjaajat

Anna Petrenko

Olen Anna Petrenko. Synnyin vuonna 1982 Pietarissa ja muutin Suomeen vuonna 2012.
Kokeilin joogaa, se oli hathajoogaa, ensimmäisen kerran vuonna 2009. Jooga ilmestyi elämääni, kun onnettomuuden johdosta päädyin vaikeaan elämänvaiheeseen, jolloin minut valtasi toivottomuuden tunne. Ensimmäinen joogaopettajani kirjaimellisesti toi minut takaisin elämään. Sen jälkeen lähdin Intiaan, jossa tutustuin joogafilosofiaan, intensiiviseen asanaharjoitteluun ja pranayama-tekniikkaan, mikä innosti minua tavattomasti.

Aloitin astangajoogan harjoittamisen vuonna 2014 Petri Räisäsen kirjan avulla, jonka löysin kirjastosta. Se kertoi kaikesta, mitä itsekin tunsin. Harjoittelen astangajoogaa yleensä kuusi kertaa viikossa aamuisin kotona tai mahdollisuuksien mukaan salilla opettajan kanssa. Vaikka joogassa on tapana seurata vain yhtä gurua, minulla on useita opettajia, se toimii minulle parhaiten.

Joogan kautta olen oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen ja ystävystynyt itseni kanssa. Olen oppinut tiedostamaan, hyväksymään ja olemaan sitoutumatta ulkoisiin olosuhteisiin. Olen oppinut olemaan onnellinen ulkoisista vaikutuksista huolimatta.

Ennen Suomeen muuttoa suoritin kauppatieteiden maisterin tutkinnon. Sen jälkeen työskentelin jonkin aikaa omalla alallani, mutta lopulta päätin muuttaa elämäni. Joogan opettaminen oli ja on tapani kommunikoida suomalaisen yhteisön kanssa. Olen saanut RYT200-sertifikaatin ja jooga on auttanut minua integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Ensimmäiset opiskelijani Juvan pikkukaupungissa auttoivat minua mielellään suomen kielen kanssa, ja annoin heille puolestani kokemuksia joogasta.

Astangajoogan opetuksessani yritän näyttää, että se toimii sekä kehon että mielen kanssa. Säännöllinen liikunta 3-6 kertaa viikossa tuo kaikenlaisia hyötyjä: se tukee selän ja niskan terveyttä, lisää yleistä hyvinvointia sekä hoitaa kroonista kipua ja masennusta. Tärkeintä on, että harjoittaja saa joogasta aina sitä, mitä hän tarvitsee, eikä sitä, mitä hän haluaa. Joogan tehtävänä ei ole täyttää omia odotuksia, vaan pelastaa niiltä, opettaa olemaan elämän virrassa.

Joogan asanaharjoitukseen syvällinen tutustuminen vaikuttaa koko elämääsi: opit uutta menneisyydestäsi, laitat ruoat järjestykseen jääkaapissa ja jopa ilme muuttuu. Mielestäni joogassa on tärkeää olla tässä hetkessä, päästä eroon kiireestä ja sekä sisäisestä että ulkoisesta kaaoksesta. Tämä todellinen tietoisuus tekee ihmisestä ystävällisemmän itselleen ja kaikelle elävälle.

Hanne Sydänmaa

Hanne was granted the permission to teach in 2004 and received Ashtanga Level 2 authorization in Sharath’s first ever teacher training 2009. She is also a certified Sivananda yoga teacher. Later Hanne got into learning the art of handstands from professional circus performers and she is travelling and teaching handstand/corestrenght workshops as well. She also continues to study anatomy and dance/ballet in New York and Helsinki and is currently studying to become a certified somatic pilates instructor.
Hanne emphasizes the importance of balance and deepening the knowledge of the body’s anatomical functioning and individuality as well as the importance of the mind/body connection while nurturing the presence of strenght and happiness.

Heidi Ruokoniemi

Aloitin astangajoogan harjoittelemisen vuonna 2004. Olin monta vuotta kamppaillut ahdistuksen kanssa ja etsinyt keinoja saavuttaa mielenrauhaa. Ensimmäisen astangatunnin jälkeen muistan ajattelevani. ”Voi, voiko olla edes mahdollista tuntea tällaista?” Syvän rauhan tunne pysyessäni keskittyneenä omassa kehossani oli jotain, jota luulin olevan saavuttamaton minulle.

Minulle päivittäisten harjoitusten rakentaminen oli helppo valinta, koska matolle astuminen sai minut voimaan yksinkertaisesti paremmin. Olin löytänyt oman tieni mielenrauhaan.

Astangajoogaa harjoittamalla pystyin palaamaan ”kotiin” kehooni ja hitaasti rakentamaan kykyä pysyä ja hengittää vaikeiden tunnetilojen kanssa sen sijaan, että olisin hukkunut niihin tai yrittänyt paeta sisäisiä myllerryksiäni. Lisäksi olen todella nauttinut astangan harjoittelusta ensimmäisestä päivästä lähtien!

Säännöllisen joogaharjoituksen jatkuva, hiljainen itsetutkiskelu muuttaa omia näkökulmia elämään. Katsot itseäsi päivästä toiseen. Ensinnäkin et ehkä pidä näkemäsi! Mutta hitaasti, alkaa löytyä myös hyväksyntää ja ymmärrystä, myötätuntoa, rauhaa itsesi kanssa.

Jasmin Koistinen

Olen itä-helsinkiläinen perheenäiti. Aiemmin työskentelin viestinnän asiantuntijana yritysmaailmassa. Siirryin kokopäiväseksi joogaopettajaksi kymmenen vuotta sitten, jolloin jätin taakseni myös viestintäkonsultin työt ja ryhdyin opettamaan joogaa ensin joogakouluissa ja myöhemmin omassa Yasmin Yoga yrityksessäni.

Näin joogailmoituksen Anna-lehdessä lähes 20 vuotta sitten. Tuolloin kuulin sanan jooga ensimmäistä kertaa. Tuli tunne, että haluan ehdottomasti kokeilla. Näin alkoi joogan harrastaminen. Ryhmä, johon ilmoittauduin mukaan, teki lempeää hathajoogaa. Harrastinkin sitä useita vuosia. Myöhemmin löysin astangajoogan ja dynaamisen hathajoogan sekä yinjoogan.

Oman harjoituksen syventämiseksi osallistuin joogaopettajakoulutukseen, jonka järjesti Suomen Joogaopisto. Koulutukseen kuului omien ryhmien opettaminen. Opetusryhmiä alkoi vähitellen tulla lisää. Huomasin, että yritysmaailma oli itselleni tuttu ja mieluisa työkenttä. Tällä hetkellä opetan 90 prosenttisesti yrityksissä ja olen saanut olla mukana useissa työhyvinvoinnin edistämisen projekteissa. Opetan yritysten lisäksi Astangajoogakoulussa yinjoogaa.

Olen saanut opiskella monien opettajien kanssa, joilla kaikilla on ollut paljon annettavaa ja kaikki ovat vaikuttaneet myös omaan harjoitukseen sekä siihen, mitä opetan ja välitän oppilaille. Tärkeimpiä opettajiani ovat Janne Kontala, Jani Jaatinen, Kari Paulus (kehoterapia) sekä kaikki Astangajoogakoulun opettajat. Valmistuin vuonna 2018 mindfulness-ohjaajaksi ja opettajani Antti-Juhani Wihuri on mindfulnessin saralla tärkein opettajani.

Välitän opetuksessani kaikkea sitä, mitä olen vuosien aikana kokenut sekä oppinut. Opetan kaikissa ryhmissäni (yritysryhmissä, lapsiryhmissä, nuorten joogaryhmissä, ikäihmisten ryhmissä) hengitysharjoituksia ja meditaatiota fyysisten jooga-asanoiden lisäksi. Usein otan mukaan myös tietoisuustaidon harjoituksia, joita teen säännöllisesti myös itse. Joogaryhmäni kattavat ikähaarukan lapsista ikäihmisiin.

Lämpimästi tervetuloa mukaan lempeille, hengittäville ja mielen rauhoittamisen yintunneilleni Astangakouluun! Joogaterveisin, Yasmin

Joanna Lukkala

Olen kolmen aikuisen tytön äiti, sosiaalialan ohjaaja, rentoutus- ja meditaatio-ohjaaja, sointukylpy- ja äänimaljaohjaaja. Työskentelin yli 20 vuotta lastensuojelussa kunnes elämä johdatti yrittäjyyteen ja toimimaan äänimaljojen pariin. Oma kokemukseni äänimaljojen vaikutukseen vie vuoteen 2016. Osallistuin jooga nidra tunnille, jonka lopussa oli äänimaljarentoutus. Kokemus oli hyvin vaikuttava ja voimaannuttava. Sain kosketuksen omiin syviin suruihini ja lohtua.

Tästä käynnistyi prosessi, joka auttoi siihen, että sisältäni alkoi puhdistua tunnetaakkoja ja suremattomia suruja. Osallistuin myöhemmin ohjattuihin meditaatioihin pienryhmässä, jossa puhdistuminen  jatkui. En silloin arvannut ajautuvani itse ohjaamaan rentoutustuokioita. Elämä on ohjannut minut luonnollisesti kohti tätä tehtävää. Psykoterapiaopinnot vaihtuivat rentoutus- ja meditaatiokoulutukseen ja siitä eteenpäin äänimaljojen pariin.

Pikkuhiljaa lähdin kokeilemaan ja harjoittelemaan rentoutustuokioiden pitämistä ja ne lähtivät viemään eteenpäin. Olen pikkutytöstä asti elänyt ja hengittänyt musiikkia, joten äänimaljat ja niiden soittaminen ovat minulle hyvin luonteva tapa ilmaista itseä. Olen kiitollinen elämästä ja sen ohjauksesta kaikkine kuoppineen ja mutkineenkin tähän päivään. Nyt ilolla, mielenkiinnolla ja sydämestäni toteutan tätä tehtävääni äänimaljojen parissa.

Juha Javanainen

Juha Javanainen (s. 22.7.1963), naimisissa viiden lapsen isä, asuu Helsingissä. Juha on harjoittanut astangajoogaa vuodesta 1989. Hän perusti Helsingin Astanga Yoga Schoolin Petri Räisäsen kanssa vuonna 1997. Joogapolullaan Juha on harjoitellut Radha Warrellin ja Derek Irelandin, Lino Mielen, Eddie Sternin kanssa sekä vieraillut Mysoressa Intiassa. , monta kertaa opiskellaakseen Pattabhi Joisin ja Sharath Joisin kanssa. Hän on myös opiskellut chanttausta ja joogafilosofiaa Lakshmish Bhatin, Jayashreen ja Narasimhanin, Vijaya Manjan ja AG Mohanin johdolla.

Juha opettaa säännöllisesti Helsingin Astanga Joogakoululla. Hän harjoittelee edelleen astangajoogan metodeja Pattabhi Joisin ja T. Krishnamacharyan perinteen pohjalta. Juhan erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat Patanjalin joogafilosofia sekä havaijilainen shamanismi; molemmat menetelmät auttavat kehittämään itsetuntemusta ja henkistä tasapainoa, ja ovat lisäksi tehokkaita parantavia menetelmiä.

Juha on kääntänyt suomeksi kirjan Yoga Mala (2002), joka on Sri K. Pattabhi Joisin pääteos astangajoogasta, sekä Serge Kahili Kingin kirjoittaman Urban Shaman -kirjan (Kaupunkishamaani, 1995). Osana kiinnostusta suomalaisiin mytologioihin Juha on koonnut Ior Bockin suullisista tarinoista kirjan Bockin perheen saaga, Väinämöisen mytologia (1996).

Juha haluaa jakaa joogaharjoittelussa pitkäaikaisia ​​harjoituksiaan ja opetuskokemuksiaan kehon ja mielen työskentelystä parantavassa tarkoituksessa. Alla hän jakaa ajatuksiaan aiheesta:

”Olen erittäin iloinen ja kiitollinen, että löysin astangajoogan ja aloin harjoitella sitä jo alusta alkaen pätevien opettajien johdolla, kun he tulivat opettamaan Helsinkiin vuonna 1989. Silloin joogan harjoittelu oli hyvin erilaista kuin nykyään: jooga oli lähinnä lempeää hathajoogaa, ei ollut joogastudioita, ei kirjoja tai Youtube -videoita astangajoogasta, ei edes joogamattoja. Ainoa tapa oppia Astanga oli löytää opettaja, ja kurssin jälkeen piti ryhtyä harjoittelemaan omatoimisesti.”

”Ensimmäiset astangakurssit Helsingissä olivat todella intensiivisiä: viikon sisällä käytiin läpi koko ykkössarja. Kurssilla harjoittelu oli erittäin vaativaa sekä fyysisesti että psyykkisesti, vaikka opettajat eivät vaatineetkaan ”täydellistä” suoritusta jooga-asennoissa. Tämä tyyli sopi minulle erittäin hyvin: se innosti minua säännölliseen joogaharjoitteluun jäykän vartaloni avaamiseksi ja hengityksen syventämiseksi. Henkinen vahvuus, jota kutsumme suomeksi ”sisu” tai sanskritin kielessä ”aishwarya”, yhdistettynä astangajoogan harjoitusmenetelmään, on ollut loistava yhdistelmä säännöllisen joogaharjoitteluni rakentamisessa ja harjoittelun jatkamisessa elämän nousu- ja laskusuhdanteissa. ”

”Joogaopettajat, joiden kanssa olen harjoitellut useita vuosia, eivät vain opettaneet jooga-asentoja, asanatekniikoita ja vinyasoja, vaan he jakoivat myös henkilökohtaisia ​​näkemyksiään joogaharjoitteluista, elämänasenteestaan, myötätunnostaan ​​ja ylipäätään ajatuksia ihmisen elämästä. Se on todella auttanut minua laajentamaan omaa näkemystäni joogasta, elämästä, myötätunnosta ja rakkaudesta.”

”Haaste tai jopa vaara joogaharjoittelussani on ollut halu kehittyä jooga-asennoissa mahdollisimman nopeasti, vaikka kroppani ei olekaan kovin joustava ja vahva. Vuosien aikana olen oppinut ns. kantapään kautta erilaisista nilkka-, polvi-, alaselkä-, ranne-, kyynärpää-, olkapää- ja niskavaivoista. Erityisen vaarallista on ollut vaativien asentojen näyttäminen joogatunneilla ilman lämmittelyä. Olen kuitenkin aina palannut joogamatolle toipumaan ja parantamaan vaivojani, usein jo yhden lepopäivän jälkeen. Olen halunnut  tutkia käytännössä, kuinka joogaharjoitus voi auttaa paranemisprosessissa ja miten vammojen kanssa tulisi harjoitella.” 

”Innostukseni Astangan opettamisessa on jakaa tämä ainutlaatuinen ja käytännönläheinen joogamenetelmä kaikille, jotka haluavat opiskella ja harjoitella sitä. Opetuksessani haluan noudattaa joogamestarini neuvoa: ’Hyvän opettajan tulee tietää, että jotkut asanat voivat olla joillekin tuskallisia, joten opettajan tulisi tietää, mikä vaihtoehtoinen asento voisi tuottaa saman hyödyn’. Oma kokemukseni on, että joogan harjoittajan tulee välttää pahaa kipua mahdollisimman paljon. Ja hyvän joogaopettajan tulee välttää aiheuttamasta fyysistä, emotionaalista tai henkistä kipua muille, mukaan lukien joogaopiskelijoille. Siten jooga edistää parhaiten paranemista ja eheytymistä.”

Juli Spanoude (English)

Originally from Cyprus and I have recently moved to Helsinki to continue my studies in the traditional Ashtanga Yoga method. A good friend of mine introduced me to yoga in 2013 and then I started to realise that a somatic embodied practice can be the beginning of a lifelong spiritual journey. To unlock the way of self-awareness and growth I do my best to daily practice, learn and assist here in Helsinki at one of the biggest Yoga Ashtanga Shalas in Europe.

Self-study, the theory of the practice and continues education are as important as the physical one, thus I enhance my knowledge through various readings, courses and workshops with senior Ashtanga teachers. Deeper personal growth requires consistent work and honesty towards other but most importantly towards ourselves. Then a deeper level of awareness and a being offered a wholesome lifestyle in peace and happiness can arise.

My focus on the individuality and daily needs of each practitioner is my priority, creating a safe and nurturing space for mental and physical discovery and growth. Thus, I try my best to offer guidance and hands on adjustments techniques that hopefully will access deeper layers of the body and self under a therapeutic manner.

Recently I have also started self-studies in Ayurveda life science, hoping one day to be an experienced practitioner guided by knowledgeable teachers and help others to follow the ancient method of living a healthy and prosperous life in combination with the Ashtanga practice.

Kirsi Haimi

Kirsi on harrastanut astangajoogaa vuodesta 1998 ja opettanut vuodesta 2001. Kirsi vetää Saimaan Astangajooga ry:n toimintaa Lappeenrannassa. Kirsi on shiatsuhoitaja, ja hän opettaa myös lastenjoogaa.

Lisbeth Taivasmaa

Lisbeth Taivasmaa on harjoittanut joogan eri muotoja sekä meditaatiota vuodesta 2001 lähtien. Ensimmäinen raskaus vuonna 2008 ja omien lasten syntymä kutsui ohjaamaan raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä. Lisbeth huomasi, että raskauden aikana keho käy läpi monia muutoksia, jotka aiheuttivat fyysisesti ja henkisesti stressiä.

Lisbeth harjoitti joogaa ja meditaatiota läpi raskausajan sekä koko vauva-ajan, minkä ansiosta hän huomasi kehonsa palautuvan nopeasti synnytyksen jälkeen. Harjoituksen ansiosta hän sai pidettyä yllä positiivista mieltä sekä hyväksyvää asennetta muuttuneeseen kehoonsa. Miellytävässä ympäristössä, lämpimässä ja hyväksyvässä ilmapiirissä sekä keho-mieli tilan huomioon ottaen Lisbeth ohjaa sinua oman kokemuksensa pohjalta liikkumaan turvallisesti läpi raskausajan.

Marke Murtomäki

Olen kotoisin Jyväskylästä. Ylioppilaaksi tuloni  jälkeen muutin  Tampereelle opiskelemaan fysioterapiaa mutta jätin ne opinnot sitten kesken kun pääsin opiskelemaan Helsinkiin Teatterikorkeakouluun tanssijaksi ja tanssinopettajaksi.  Ensimmäisen tanssijantyöni sain Turkulaisessa Aurinkobaletti –tanssiryhmässä v. 1993  ja tähän Turun aikaan sijoittuu myös joogaan tutustumiseni ja hathajoogan harjoittelun aloittaminen v.1995.

Turussa asuessani kuulin ensimmäisen kerran voimajoogasta, jota monet tanssijakollegani olivat kokeilleet Helsingissä Tanssivintissä, joka oli tunnettu tanssikoulu siihen aikaan. Olin muuttamassa takaisin Helsinkiin ja päätin aloittaa voimajoogan heti kun se muilta töiltäni olisi mahdollista. Olin kokenut kevyemmän hathan hiukan liian kevyeksi itselleni ja arvelin että voimajooga olisi varmasti ”mun juttu”! Näin kävikin ja heti ensimmäisen joogatunnin jälkeen v.1997 tiesin, että tämä oli minun todellisen joogapolkuni ensimmäinen päivä.

Muutaman vuoden ajan koetin yhdistää hyvin fyysistä tanssijantyötäni ja joogaa, josta puhuttiin nyt  sen oikealla nimellä, astangajooga: tein aamulla joogaharjoituksen, ja menin salilta suoraan tanssitreeneihin. Yhtälö ei oikein toiminut ja vähitellen kallistuin enemmän ja enemmän joogan suuntaan. Lisäksi astangajoogan suosio oli valtavassa nousussa ja opettajia tarvittiin nopeasti lisää. Aloitin avustamisen ja opettamisen Helsingin Astanga Joogakoululla Juha Javanaisen ja Petri Räisäsen opastuksella ja Lino Mielen ( josta oli jo joogan alkutaipaleella tullut tärkeä opettajani)”siunauksella” v. 1999.  Samana vuonna lähdin ensimmäisen kerran Intiaan Kovalamille harjoittelemaan Lino Mielen kanssa ja seuraavana vuonna Mysoreen Sri. K. Pattabhi Joisin oppiin. Ensimmäisestä tapaamisestani lähtien Pattabhin Joisin kanssa, tunsin suurta kunnioitusta häntä kohtaan ja koin hänet  Opettajakseni.  Palattuani näiltä matkoilta, lopetin muut työt ja keskityin joogaan ja sen opettamiseen.

Yhä edelleen teen lähes päivittäin asanaharjoituksen. Joinakin päivinä se pitää sisällään vain seisomasarjan ja toisina taas astangan 1., 2. tai 3. sarjan tai osia niistä. Vuosien mittaan  asanoiden osuus on kuitenkin selvästi alkanut vähentyä harjoituksessani ja kääntynyt enemmän meditaation suuntaan.

Hyvänä pohjana opettamiselleni toimii tanssinopettajakoulutukseni mutta itse joogan opettamiseen paras tie on hyvän opettajan lisäksi pitkään jatkunut, säännöllinen oma joogaharjoitus. Se muuttuu vuosien ja erilaisten elämäntilanteiden myötä mutta säilyy koko ajan osana elämää. Opin opettamisesta myös joka päivä oppilailtani ja kollegoiltani, jotka harjoittelevat kanssani. Minulla on myös KPJAYI:n 2-tason opetuslupa.

Astangan lisäksi olen kouluttautunut slowjooga-ohjaajaksi Janne Kontalan ja Emma Paukun opastuksella ja saanut tästä opiskelusta lisää näkökulmia myös astangan opettamiseen. Lisäksi olen käynyt myötätuntopainotteisen mindfulness-ohjaajakoulutuksen (TaitoBa House) sekä vuoden kestävän mindfulness-peruskurssin (Center for Mindfulness Finland).

Opettajana olen lämminhenkinen, yksilön kokonaisvaltaisesti huomioonottava ja pehmeän jämäkkä. Nautin vuorovaikutuksesta oppilaiden kanssa. Opetuksessani olen kiinnostunut asanoiden tekniikasta ja hengityksen vaikutuksesta ja tärkeydestä asanaan sekä harjoituksen rentoudesta ja ilmavuudesta. Koetan opettaa myös asennetta harjoitukseen sekä auttaa oppilaita harjoituksen ja levon välisen tasapainon löytämisessä. Koen, että joogaharjoitus ei tapahdu vain joogamatolla mutta asanaharjoitus on hyvä lähtökohta koko elämänmittaiselle kehon ja mielen matkalle.

Meri Takkinen

Meri Takkinen on opiskellut astangajoogaa 2000 luvun alkupuolelta alkaen, ja saanut perehdytyksen ohjaamiseen opettajaltaan Steve Dwelleyltä asuessaan Santa Barbarassa, Kaliforniassa. Merillä on tausta tanssijana, sairaanhoitajana ja kääntäjänä. Hän on myös opiskellut Itä-Aasian tutkimusta sekä buddhalaisia traditioita Aasiassa ja Yhdysvalloissa.

”Jooga ja meditaatioharjoitus ovat olleet aina arkeani kannattelevia voimia. Synnytyksen jälkeisen tunnin opettamiseen sain inspiraation oman harjoitukseni muututtua lapsen saannin myötä. Tämä sai minut perehtymään eri kehollisiin haasteisiin, joita synnytys, imettäminen ja hormonimuutokset voivat aiheuttaa naisille, sekä siihen miten haasteet voidaan huomioida harjoituksessa ja tukea palautumista kokonaisvaltaisemmin länsimaisessa kulttuurissamme. Tähän lähestymistapaani on vaikuttanut muun muassa joogaohjaaja Catherine Middlebrooksin uraauurtava työ. Äitiyden myötä myös yhteisö ja tuen jakaminen ovat nousseet minulle tärkeiksi teemoiksi.”

Palautetta Merin äiti-vauva -tunnilta:
”Merin tunnit ovat olleet todella hyvä kokemus. Mielellään suosittelen kaikille synnyttäneille.”

Petri Räisänen

Petri Räisänen (born August 13, 1967) is married and a father of three children living currently in South-West Portugal.

Petri is internationally known and respected Ashtanga Yoga teacher. Petri started practicing Ashtanga Yoga in 1989 and teaching in 1990. He is co-owner and director of Ashtanga Yoga Helsinki, one of the world’s largest Astanga Yoga Shalas, which he founded with his friend and colleague, Juha Javanainen, in 1997. Pattabhi Jois blessed the school to teach the traditional Astanga Yoga method.

In his yogic path Petri has studied with many respected Astanga Yoga teachers such as Derek Ireland (his first certified teacher), Radha Warrel, Gwendoline Hunt, Lino Miele and Eddie Stern, in addition to R. Sharath Jois and Sri K. Pattabhi Jois.

In 2004, Petri wrote “Astanga – The Yoga Tradition of Sri K. Pattabhi Jois” with Sri K. Pattabhi Jois’ and his grandson, R. Sharath Jois’ support. The book introduces the primary series (1st series) Astanga Yoga method and philosophy, as well as its potential as a physical, mental, intellectual and spiritual practice. The book was released first in Swedish and Finnish in 2005.

His intermediate series (2nd series) book “Nadi Sodhana” was released in Finnish 2008 and in Russian in 2014. It is written from the interviews with Sri K. Pattabhi Jois and Petri in 2006-2007 in Mysore, India.

Both books are written as part of Petri’s ongoing pilgrimage into Astanga yoga’s inner word, with a great sense of respect towards his Guru and the Yoga Tradition.

Petri focuses on integrating healing and therapy with yoga, meeting student’s individual needs and guiding their progress. His yoga pose adjustments are gentle, effective, therapeutic and, according to some, almost magical, and originate (besides his own practice and teaching) from his past work as a traditional Finnish folk healer and naturopath.

Petri’s friendly, relaxed behavior and intuitive perception give an open, energetic and meditative atmosphere to his classes.

Pia Wichmann

Pia Wichmann on koulutukseltaan lääketieteen lisensiaatti, ja työskennellyt työterveyslääkärinä yli 10 vuotta. Mielenterveys ja uupumuksen hoito ovat erityisen lähellä hänen sydäntään. Pian erikoistumiskoulutus psykoanalyyttiseksi psykoterapeutiksi on loppusuoralla. Astangajooga on ollut osa Pian päivittäistä elämää jo yli 23 vuotta, ja hän osallistuu vuosittain erilaisiin joogakoulutuksiin.

Lisätietoa: minduu.fi/fi/profiili/pia_wichmann

Rina Juuri

Olen positiivisen psykologian valmentaja, joogaopettaja ja personal trainer. Intohimoni on edistää yleistä hyvinvointia ja elämän tasapainoa. Positiivisen psykologian työkalut ovat myös käytössä omassa elämässäni ja perheessäni. Ajan viettäminen luonnossa, joogaharjoittelu ja hyvät suhteet rakastamiini ihmisiin ovat tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointiani. Rakastan myös tutkia maailmaa matkustamalla, kestävällä tavalla mahdollisuuksien mukaan.

Minulla on pitkä fitness -tausta ja olen toiminut fitness -ohjaajana vuosina 1998-2016 mm. Suomessa ja Tanskassa. Vuonna 2011 suoritin joogaohjaajan koulutuksen Ruotsissa, ja olen käynyt kahdesti opiskelemassa Intiassa Sharathin Astangainstituutissa vuosina 2014 ja 2019. Asuessani Genevessä 2019-2020 opetin astangan alkeis- ja mysoretunteja Geneven astangakoululla (Astanga Yoga Geneve).

Rosa Mäkeläinen

Olen helsinkiläissyntyinen Hyvinkääläinen joogaopettaja. Opetan astangakoululla yinjoogaa, astangajoogan easy-kursseja ja ohjattuja alkeistunteja sekä feminine yin -pitkiä tunteja.

Oma joogapolkuni alkoi keväällä 2016 mennessäni astangajoogan alkeiskurssille Kuopiossa. Talvella 2019 syvennyin yinjoogaan, sillä huomasin kaipaavani jotain rauhoittavaa tasapainoa dynaamiselle astangajoogalle. Yinjooga toi elämääni tilaa, hiljentymistä, oman kehon kuuntelua ja kunnioittamista.

Haluan ohjaamisellani välittää lempeyttä ja armollisuutta itseä sekä muita kohtaan, kannustaa asiakkaitani pysähtymään itsensä äärelle ja kuuntelemaan omia tunteitaan ja tarpeitaan sekä toimimaan niiden mukaan. Uskon, että kun ihmisellä on hyvä olla itsensä kanssa omassa kehossaan, hän haluaa olla mahdollisimma hyvä myös muille ihmisille ja ympäristölle. Pyrin luomaan tunneilleni rauhallisen ja turvallisen ilmapiirin, jossa jokainen saa tulla kohdatuksi juuri sellaisena kuin on.

Stina Hiltunen

Olen toiminut fysioterapeuttina 10 vuotta ja erikoistunut tuki-ja liikuntaeliten sekä urheilufysiopterapiaan.
Lisäksi olen opiskellut äitiysfysioterapian perusteet sekä joogaopettajaksi Magnus Appelbergin mentoroitavana.

Itse olen joogannut nelisen vuotta. Aiemmin olen ollut suorittava urheilija mm. Crossfitin parissa. Päädyin astangajoogaan, kun meno alkoi olla sellaista, että oli pakko hidastaa. Astanga oli suorittavalle urheilijalle kotoisin vaihtoehto.

Ensimmäiset kaksi vuotta kävin joogaamassa ja hoin itselleni ”do the work and trust the process”. Jossain vaiheessa sisäinen balanssi alkoikin löytyä, ja joogan taika avautua.

Nykyisin vapaa-ajalla joogaan, skeittaan, ajan bmx pyörää sekä käyn salilla ja juoksen. Kuulosta paljolta, mutta juuri sopivissa määrin kaikkea. Jooga tasapainottaa ja tuo rauhaa muuten hektiseen elämään ja antaa tilaa omalle kasvulle ja hyvinvoinnille.

Taina Sandelin

Ensimmäinen kosketus joogaan tuli minulle hathajoogasta. Meni lähes 10 vuotta, kunnes aloitin astangan vuonna -98. Vuonna 2000 aloitin avustamisen mysoretunneilla sekä omien, aluksi ohjattujen tuntien pitämisen 2001. Kävin Intian Mysoressa Pattabhi Joisin, myöhemmin Sharath Joisin opetuksessa. Vuonna 2010 osallistuin Sharathin järjestämään astangajoogan opettajakoulutukseen.

Minulle tärkeä oivallus astangajoogassa on ollut se, että oleellista ei ole harjoituksen pituus – vaan sen säännöllisyys. Säännöllinen harjoitus on ollut se elementti, joka on auttanut minua eniten – ei pelkästään joogaharjoituksessa – vaan myös sen ulkopuolisessa maailmassa. Joogan avulla olen kokenut, että me olemme kaikki yhtä. Olisipa hienoa, jos yhä useampi ihminen joogaisi ja kokisi itsensä yhdeksi toisten kanssa eikä irralliseksi.
Om Shanti, shanti, shanti.

Ursula Aaltonen

Ursula tutustui astangaan vuosituhannen vaihteessa ja aloitti säännöllisemmän harjoittelun vuonna 2007. Avustamisen Annankadulla ja koulun kesäretriiteillä hän aloitti 2009. Ursula on avustanut myös Petri Räisäsen retriiteillä Thaimaassa Koh Makilla ja Intiassa Goalla. Koulun opettajien lisäksi hän on opiskellut mm. Eddie Sternin kanssa. Viime vuosina Ursula on käynyt säännöllisesti harjoittelemassa Intian Mysoressa Sharath Joisin opissa. Keväällä 2019 hän sai Sharathilta KPJAYI:n opetusluvan (level 2).